Скачать шаблон Joomla с JooMix.org
-->
Зграда старе школе из 1890. године

Школа из 1898. године

Прва школска зграда у Лучанима саграђена је на Новој колонији 1898. године. Ипак, због убрзане индустријализације Лучана и све већег броја становника, одлучено је да се 1953. године изгради нова школска зграда, чији су капацитети проширени 1978. године. Значајно сведочанство о старој школској згради проналазимо у књизи "Драгачево и његови славни синови" Милисава Д. Протића, из 1940. године.

У време када се почело са градњом школе у Лучанима, биле су само три школе у Драгачеву: Гучи, Прилипцу и Котражи, а пошто је школска зграда у Лучанима дуго грађена, за то време прорадиле су још неке школе, у Тијању и Марковици. Почетак изградње школске зграде почиње у 1890. години. У то време долази у своје село Милија Карић, свршени ђак винодељске школе у Краљеву. Он међу грађанима општине Дљин и бивше крстачке општине, води акцију за подизање школе. У томе је наишао на разумевање председника општине Дљин, Обрада Ћебића и председника општине Крстац, Милутина Давидовића и виђенијих грађана ове две општине, Гаврила Ћебића, Николе Алемпијевића и других. Са изградњом се не отпочиње одмах, јер се није могао наћи подесан плац. Али захваљујући разумевању Уроша Урошевића, који поред тога што је био оптерећен великим бројем деце (имао је осморо), поклања један хектар земље за подизање школе, а један део земљишта купује од Обрада Благојевића. Грађани обе општине кулуком су довукли песак и камен и почиње се са градњом исте. Али са градњом се застаје, јер се тада дешава промена у Влади. Пошто су се политичке прилике измениле, сељани поново почињу са градњом, тако да школу 1898. године потпуно завршавају. За градњу сељани ни од кога нису примили ништа, већ су је сами подигли о свом трошку. 

zapisnikШкола почиње са радом 2. фебруара 1899. године, а за учитеља је постављен Милан Глигоријевић, родом из Ариља; он сам ради у овој школи до 29. X 1901. године, када је за учитеља постављен Ћирило Јанковић, као други наставник, за кога се зна само толико, да је био Македонац. Године 1903. Милан Глигоријевић бива премештен у село Врело код Уба, а на његово место долази Радомир К. Цвијовић, учитељ из села Руднице код Рашке. Радомир је родом из Дучаловића, среза драгачевског и у овом месту се задржава све до 1932. године, када бива постављен за школског надзорника у Чачку. За време свог дугогодишњег службовања у овом месту учинио је многе услуге сељанима ове општине. Одмах идуће године, 1905, оснива Дљинску земљорадничку кредитну задругу, која и данас постоји и ради на добро својих задругара. Својим службовањем у једном месту - Лучанима - тукао је рекорд у учитељским редовима, јер збиља реткост је да један учитељ службује преко 30 година у једном месту, рачунајући ту и прекид за време светског рата.

Од 1904. године на овамо, у овом месту су службовали: 1908. године учитељица Радојка К. Цвијовић, сестра Радомирова. Школа има два одељења и тако ради до 3.1.1911. године, када за трећег наставника бива постављена Вукосава Драгићева, која остаје само годину дана. Идуће године долази на место Драгићеве, за учитеља, Тихомир О. Димитријевић из Чачка, који је био само годину дана и пошто наступа рат, одлази заједно са Цвијовићем. Године 1912/13. школа ради и у истој раде Радојка Цвијовић и Драгутин П. Поповић, свршени богослов. Године 1913/14. у школи су Радомир и Радојка Цвијовић и Милутин Ристић, родом из Турице, а сада срески начелник.

Од 1914. године, до 1. септембра 1919. године школа није радила услед рата. Школа је поново почела с радом 1. септембра 1919. године и учитељи су Радомир К. Цвијовић и Наталија Богићевић. Школа има два одељења. Јануара месеца 1922. године премештена је Наталија Богићевић, а на њено место долази Јулка Илић Јошаница. У овом месту остаје до 1. јануара 1925. године, када бива премештена и на њено место долази Станојла М. Дрндаревићева, учитељица из Ужица, која и данас службује у овом месту.

У Школи остају два одељења све до 1929. године, када се отвара треће одељење и за учитељицу бива постављена Катарина Пропадовић - Ћерамилац, учитељица из Закуте, среза гружанског, где и сада службује. До 4. октобра 1932. године остаје исти број одељења и наставника, када Радомир К. Цвијовић добија звање школског надзорника и премешта се у Чачак, а на његово место долази Драгомир Љ. Ћерамилац, родом из Чачка.

Милисав Д. Протић

Top
Скачать шаблон Joomla с JooMix.org