Скачать шаблон Joomla с JooMix.org
-->
Споменик Сретену Протићу и Јанку Молеру Михаиловићу

Гробље у Негришорима

Негришорско гробље засновано је током XVIII века, о чему сведоче спомен обележја сачувана у југозападном делу гробља. Може се претпоставити да су у овом периоду на некрополу пренете и две античке стеле (II - III век). Најстарији споменици са уклесаном годином смрти покојника, облика масивног крста, потичу из 1820. године.

ornament spomenikНадгробници из XIX века одликују се богатством декоративних елемената и дугим садржајнијим текстовима, у којима се сумира читав живот покојника. Драгачевски пешчар, мекан и погодан за обраду, наметнуо се као основни материјал мајстора каменорезаца. Вештим рукама, уз помоћ само неколико алатки, на споменицима су настајале ликовне представе, које се могу сврстати у неколико група - архитектонски, геометријски и флорални мотиви, крстови и људске представе. Раскош у обликовању и украшавању надгробних споменика резултат је дубоког поштовања и одавања почасти прецима, а посвећеност, којом су надарени мајстори приступали њиховој изради, резултирала је чињеницом да се сваки споменик појединачно може сматрати уметничким делом.

steleМеђу најзначајније споменике негришорског гробља убрајају се они постављени у знак сећања на значајне људе који су у прошлости живели у овом селу. Централни простор гробља заузимају гробови чланова породице проте Јанка Молера Михаиловића, чувеног зографа, који се прославио својим радовима из прве половине XIX века. Најлепши и највреднији споменик, на којем је представа коњаника са уздама на којима пише УСТАВ, је на гробу протиног сина Сретена, среског писара који се упокојио 1848. године.

Надгробни споменици на негришорском гробљу, стари више од једног века, данас имају вишеструку вредност - историјску, естетску и етнографску, због чега је гробље утврђено за непокретно културно добро - споменик културе. Законска је, али и морална обавеза да бринемо о надгробним споменицима, чиме исказујемо поштовање и одајемо почаст својим прецима.

Текст преузет са информативне табле постављене на негришорском гробљу.

Top
Скачать шаблон Joomla с JooMix.org