Скачать шаблон Joomla с JooMix.org
-->
Миленко Пајић и Владимир Дуњић на изложби у Загребу

Студио за нови стрип

Студио за нови стрип основан је крајем 1975 године у Лучанима. Чинили су га аутори Миленко Пајић (1950-2015) студент књижевности и Владимир Дуњић (1957) студент ликовних уметности у Београду. Двојица креативаца су се бавила теоријом форме стрипа и своје идеје су успевали да формулишу самим језиком стрипа. Намера им је била да покажу и докажу да стрип не мора да служи само за лаку забаву, већ да му је семантичка и идејна носивост много већа него што се раније мислило.

studio 01Нови стрип, онако како га схвата Студио из Лучана, садржи, пре свега, елементе најкарактеристичније за овај медиј, који припада групи графичких и визуелних медија. Шта је у њему најграфичкије, највизуелније, најстриповскије? То је, најпре, сама графичка структура у бесконачно много варијанти, од којих само једна потпуно одговара задатој и третираној теми. А затим, ту су и остали графички и геометријски елементи, визуелне и сликарске компоненте (тачка, линија, површина, простор, илузија простора, текст, класичан елементарни језик стрипа, боја, композиција, контраст, симетрија, перспектива итд.)

Осим тога, врло су важне и премисе проистекле из конвенције писма, писања и читања, то наше "слева надесно" о којме не размишљамо, а што је преко потребно у процесу дешифровања понуђених и означених графичких структура. Компоненте које нису стриктно везане за визуелност (говор, приче, дијалог, драма и томе слично) у делима су Новог стрипа, као по правилу, у другом плану. Чак и у стрип-тексту, као што ће се видети, наглашена је визуелност текста пре свега осталог што би текст садржавао или могао да садржи.

Студио на нови стрип Лучани сажео је своја досадашња искуства и опређељења у области Новог стрипа у пет манифеста.

Основне формалне одлике радова насталих у Студију прије свега су: концизност, крајња сведеност графичког израза, становит концептуални, слободнији приступ стрипу каоstudio 2 графичком медију, доследно спроведена једноставност и апсолутна визуелна прочишћеност. Такво опредељење, уздржано коришћење теоријским искуствима без притисака на Манифесте 1-5, избегавање експлоатације концепата, као и готово потпуна одсутност фигурације, омогућују реализацију једне прилично песимистичке слике света, а то је, опет, питање личног ауторског уверења.1

Оснивачи Студија за нови стрип из Лучана излагали су своја дела у Галерији студентског културног центра Београд, галерији Атељеа 212, галерији Дома културе у Чачку и галерији Музеја сувремене умјетности у Загребу.

Крајем јула 2007. године издавачка кућа "Академика" из Ужица објавила је луксузно опремљену монографију "Студио за нови стрип" посвећену експериментима и графичким истраживањима Миленка Пајића и Владимира Дуњића.

1 Из каталога изложбе одржане у Галерији сувремене умјетности у Загребу, 18.1 - 4.2.1979. године.

Илустрације преузете са http://bibliotekapajic.blogspot.com

 

Top
Скачать шаблон Joomla с JooMix.org